Tekst links

Test-Point diabetes zelftest

Bloedsuiker Meditouch

Adverteren?

Als u wilt adverteren op deze website kunt u contact opnemen via info@suikerziekte.eu

Suikerziekte Voeding en Eten

Suikerziekte dieet - Eťn van de stappen om suikerziekte onder controle te krijgen is goed eten. Gelukkig kan dit vaak goed samengaan met het genieten van lekker en gezond voedsel. De behoefte aan vitaminen en mineralen zijn gelijk aan de behoeften van ieder ander. Geen bijzondere voedingsmiddelen of speciale diŽten zijn nodig. Anderzijds is het wel waar dat veel ongezonde voedingsmiddelen voor suikerziekte patiŽnten meer ongezonde gevolgen heeft in het lichaam dan bij gezonde personen. De sleutel van het suikerziekte dieet is (1.) eten met mate, (2.) vasthouden aan regelmatige maaltijden en (3.) veel eten van, en variŽren in groente, fruit en volle graanproducten.

Wat is belangrijk om te weten over suikerziekte en dieet?

Suikerziekte komt steeds vaker voor, maar in de meeste gevallen kan suikerziekte worden voorkomen met een gezonde levensstijl. In incidentele gevallen kan het zelfs worden teruggedraaid. Belangrijk is om te beseffen dat je meer controle over je gezondheid hebt dan je mogelijk denkt. Zowel als je al suikerziekte hebt, als waneer je het niet hebt kun je verschil maken door gezond te eten, je gewicht onder controle te houden en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Goed eten in het kader van suikerziekte komt neer op de volgende drie dingen:

Wat je eet: Uw dieet maakt enorm verschil. Kies vooral voor plantaardig voedsel. Beperk het gebruik van geraffineerde koolhydraten en suikerhoudende dranken zoveel mogelijk en verkies gezonde vetten boven ongezonde vetsoorten.

Wanneer je eet: Voeding is slechts een onderdeel van het controleren van suikerziekte, maar het houden van reguliere maaltijden en het aantal snackmomenten zijn zeker van invloed op suikerziekte.

Hoeveel je eet: Let op de porties die je per keer eet. Eet zeker niet te veel achter elkaar. Beter is kleinere porties spreiden over de hele dag.

Het is niet nodig om speciaal voedsel te eten. Het is alleen belangrijk om voldoende gezonde voeding binnen te krijgen als groente, fuit en volkoren granen en juist matig te zijn met ongezonde voeding als snelle suikers en slechte vetten. Een suikerziekte dieet is niet anders dan een gezond dieet wat rijk is aan voedingsstoffen. Kortom: een dieet dat zowel voor suikerziekte patiŽnten als voor niet-suikerziekte patiŽnten gezond is.

Voeding tips

Hieronder geven we 2 belangrijke en handige tips die je kunt gebruiken om suikerziekte positief te beÔnvloeden met diŽten.

Tip 1: Ga verstandig om met zoet

Het is niet nodig om alle suiker suiker te vermijden wanneer je suikerziekte hebt. Het is echter wel goed en raadzaam om snoep en suikerproducten te houden voor speciale gelegenheden. De sleutel (zeker voor suikerproducten!) is matigheid. Snoep en zoete producten zorgen altijd voor extra koolhydraten. Het is daarom verstandig om (wanneer je dit eet) te bezuinigen op andere koolhydraatrijke voeding. Dat zijn alle meelproducten ( brood, crackers, tortilla’s), rijst, fruit, sap, aardappelen, mais enzovoorts. Let er wel op dat deze producten naast koolhydraten ook veel voedingsstoffen voor je lichaam bevatten. Vervang deze dus zo nu en dan voor een zoet dessert of snoepgoed.

Er zijn verschillende trucs om je suikerinname te beperken zonder dat je er veel van merkt

- Zorg voor gezonde vervangers. Denk aan sprankelend water in plaats van frisdrank, ingevroren fruit in plaats van ijs. Een plakje kaas in plaats van een koek, een stuk fruit in plaats van een taartje.
- Zorg dat er geen suikerproducten in je keuken voorkomen. Schaf ze ook niet aan. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld jezelf verwennen op een suikerrijk product wanneer je van huis bent.
- Vervang suiker door zoetstoffen. Deze zorgen niet voor de bekende insulinepieken. Er zijn diverse soorten zoetstoffen zoals sorbitol en aspartaam. Het is wel belangrijk om daar ook met mate gebruik van te maken omdat deze zoetstoffen niet zondermeer onomstreden zijn.

Tip 2: Zorg voor een goede balans in koolhydraten

Koolhydraten hebben veel invloed op het bloedsuikerniveau, maar het volledig vermijden ervan is niet goed. Het is belangrijk om jezelf te verdiepen in de soorten koolhydraten die je eet, en wat de balans is met de overige voedingsstoffen. Koolhydraten worden gesplitst in snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Het verschil tussen beiden lees je hieronder.

Snelle koolhydraten komen voornamelijk voor in bewerkte voedingsmiddelen als snoep, frisdranken, witte meelproducten en witte rijst. Deze koolhydraten hebben eenvoudige structuur waardoor ze snel opgenomen worden in het bloed. Het gevolg daarvan is dat het insulineniveau hoog piekt door de plotselinge opname van veel koolhydraten. Het is belangrijk om deze koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden.
Langzame koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Deze komen voornamelijk voor in sommige soorten groenten en volle graanproducten. Deze koolhydraten worden langzaam door het bloed opgenomen. Het bloedsuikerniveau zal door deze koolhydraten ook stijgen, maar door de langzame opname zal deze stijging veel gelijkmatiger zijn. Het zal duidelijk zijn dat deze koolhydraten sterk de voorkeur heeft voor suikerpatiŽnten.