Tekst links

Test-Point diabetes zelftest

Bloedsuiker Meditouch

Adverteren?

Als u wilt adverteren op deze website kunt u contact opnemen via info@suikerziekte.eu

Suikerziekte symptomen

Vroege symptomen van suikerziekte

Suikerziekte symptomen moeten zo spoedig mogelijk vastgesteld worden. Het snel ontdekken van suikerziekte is namelijk cruciaal. Bij tijdig ingrijpen kunnen ernstige gevolgen voorkomen worden. Anderzijds is het moeilijk om de symptomen tijdig te ontdekken. Bij prediabetes bijvoorbeeld is het erg moeilijk om symptomen te ontdekken. Het is belangrijk op de volgende aanwijzingen te letten:

Veel drinken en plassen

Bij hoge suikerwaarden in het bloed moet je vaker naar het toilet. Omdat de insuline niet aanwezig is in het bloed, of deze wel aanwezig maar niet effectief is, kunnen de nieren de glucose niet filteren. Ze worden overspoeld met glucose. Daarom onttrekken de nieren extra vocht aan het lichaam om de glucose te verdunnen. Veel plassen (en daardoor ook veel dorst) kunnen er daarom op wijzen dat er te weinig insuline in het bloed zit.

Gewicht verliezen

Plotseling afvallen zonder dat een dieet gevolgd wordt, kan ook een aanwijzing voor suikerziekte zijn. Dit komt vooral voor bij suikerziekte type 1. Het lichaam (de alvleesklier) stopt met het aanmaken van insuline. Vaak is dit het gevolg van een virus of het immuunsysteem zelf. Het lichaam gaat dan zelf op zoek naar glucose om de cellen van energie te voorzien. (op momenten dat de bloedsuikerspiegel laag is; bijvoorbeeld 's ochtends). Daarvoor breekt het lichaam vet en eiwit af wat resulteert in gewichtsverlies. Let wel: dit is alleen het geval bij type 1 suikerziekte. Voor type 2 ligt dat genuanceerder.

Slap en vermoeid

Ook hiervan is de glucose de oorzaak. Doordat de insuline niet effectief is, kan het lichaam de glucose moeilijk verwerken. Dat betekent dat de glucose in het bloed rondstroomt zonder dat de cellen het goed kunnen opnemen en de glucose afgebroken wordt. Dat zorgt voor een vermoeid en slap gevoel.

Tintelende handen en voeten

Bij suikerziekte kan dit voorkomen als het glucose niveau in het bloed hoog is. Zeker als de symptomen van suikerziekte al langere tijd zijn, kan het zenuwgestel schade lijden aan de schommelende bloedsuiker niveau. Dat kan zich uiten in tintelende lichaamsdelen.

Overige symptomen voor suikerziekte

- Mensen met een hoog glucosespiegel hebben bovengemiddeld last van steenpuisten, blaasontsteking en / of witte vloed;
- Mannen kunnen last hebben van verminderde potentie (impotentie);
- In het verlengde van de hierboven genoemde reden (veel drinken) kunnen een droge mond en een droge tong een suikerziekte symptoom zijn;
- Last van ogen. Bijvoorbeeld: wazig kunnen zien, branderig gevoel aan de ogen, oogontstekingen of rode ogen;
- Haaruitval. Overmatige haaruitval kan een symptoom voor suikerziekte zijn. Suikerziekte benvloed de hormonen die ook invloed hebben op de haargroei.

Uiteraard zijn dit slechts symptomen die kunnen voorkomen. Bij herkenning van n of meerdere symptomen is er niet direct reden tot paniek. In het geval van twijfel is het wel altijd verstandig om een dokter te raadplegen.

Op onze website hebben wij een handige suikerziekte test ontwikkeld die ook een indicatie kan geven.

Complicaties van suikerziekte symptomen

Complicaties kunnen optreden als zich suikerziekte ontwikkelt zonder dat er ingegrepen wordt. Bij tijdige ontdekking en tijdige behandeling kan suikerziekte prima behandeld worden. Bij niet tijdige ontdekking kunnen de suikerziekte symptomen escaleren en een serieus gezondheidsrisico worden. Complicaties kunnen in zo een geval groot zijn en zich in veel vormen voordoen.

- Hart en vaatziekten / hoge bloeddruk. In grote slagaders treedt een versnelde aderverkalking op. Ook kleine aders gaan minder goed werken. Dit leidt tot allerlei problemen in het lichaam. Denk onder andere aan de ogen (zie ook hieronder)

- Nierproblemen. Nieren filteren het bloed. Het hoge suikergehalte wat kan voorkomen bij suikerziekte kunnen de nieren op termijn beschadigen.

- Zenuwproblemen. Door het sterk wisselende gehalte aan suikers in het bloed kan suikerziekte zenuw schade opleveren. (op termijn)

- Oogproblemen. Het oog is n van de meest gevoelige lichaamsdelen. Het oog is doorweven met kleine aders en een fijn zenuwstelsel. Een combinatie van de hierboven beschreven complicaties zorgt ervoor dat oogproblemen een indicatie zijn van complicerende suikerziekte.

Bovenstaande complicaties benadrukken dat tijdig ontdekken van suikerziekte erg belangrijk is. Met huidige behandelmethoden is suikerziekte goed te behandelen. Zonder behandeling is en blijft het een levensgevaarlijke ziekte.