Tekst links

Test-Point diabetes zelftest

Bloedsuiker Meditouch

Adverteren?

Als u wilt adverteren op deze website kunt u contact opnemen via info@suikerziekte.eu

Suikerziekte type 1

Suikerziekte type 1 is een chronische aandoening die ontstaat wanneer de alfleesklier niet genoeg insuline produceert of wanneer de geproduceerde insuline meteen weer afgebroken wordt. Suikerziekte type 1 heette vroeger jeugdige suikerziekte. Deze vorm van suikerziekte kan op elke leeftijd voorkomen, maar de diagnose wordt voornamelijk gesteld bij kinderen of jongvolwassenen.

Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door speciale cellen, de zogenaamde beta-cellen in de alvleesklier. Insuline is nodig om bloedsuiker te verplaatsen naar de cellen waar het wordt opgeslagen en gebruikt voor energie. Bij suikerziekte type 1 produceren de beta-cellen geen of weinig insuline.

Zonder voldoende insuline in het bloed, blijft het bloedsuiker in het bloed. Het kan niet worden opgenomen in de lichaamscellen.. Dit leidt tot de symptomen van suikerziekte.

De exacte oorzaak van suikerziekte type 1 is onbekend en kan op een aantal vlakken liggen:
- auto-immuundestructie van de beta-cellen
- - Infectueuze destructie van de beta-cellen;
- Chemische destructie van de beta-cellen;
- Een algemeen probleem aan de alvleesklier;
- Overige oorzaken.

Omdat de exacte oorzaak niet bekend is, is er ook geen middel bekend om suikerziekte type 1 te voorkomen.

De symptomen zijn gelijk aan die van suikerziekte type 2. De behandeling van suikerziekte type 1 bestaat hoofdzakelijk uit het dagelijks inspuiten van insuline. Dit gebeurt met een insulinepomp of spuit. Een insulinepomp kan grotere hoeveelheid insuline continu inspuiten. Insuline komt niet in pilvorm voor.