Tekst links

Test-Point diabetes zelftest

Bloedsuiker Meditouch

Adverteren?

Als u wilt adverteren op deze website kunt u contact opnemen via info@suikerziekte.eu

Oorzaken suikerziekte

Risicofactoren

In principe kan iedereen suikerziekte krijgen. Er zijn echter wel risicofactoren die van invloed zijn op het krijgen van suikerziekte. Voor type 1 zijn de risicofactoren moeilijk te beÔnvloeden. Het is immers het immuunsysteem die de insuline afbreekt. De oorzaak daarvan is vooral genetisch.

Voor diabetes type 2 (de meest voorkomende vorm) is meer te zeggen over de risicofactoren. Gedeeltelijk zijn deze ook erfelijk, maar er spelen ook factoren mee op het gebied van levensstijl. Factoren kunnen zijn:
- Leeftijd boven 45 jaar (risicogroep);
- Beschadigde glucose tolerantie (ook wel prediabetes genoemd, zie hieronder);
- Familieleden die suikerziekte hebben of hadden (erfelijke factor);
- Overgewicht;
- Weinig beweging;
- Slecht cholesterol gehalte
- Te hoge bloeddruk;
- Afkomst;
- Vrouwen die zwangerschapsdiabetes gehad hebben;

Uiteraard heeft niet iedereen suikerziekte die bovenstaande factoren herkent. Dit zijn factoren waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat deze invloed hebben op het krijgen van suikerziekte.

Prediabetes

Prediabetes (of presuikerziekte) kan gezien worden als een voorstadium van diabetes - een soort van grijs gebied tussen gezond en suikerziektepatiŽnt. Het suikerniveau in het bloed is dan hoger dan gemiddeld, maar nog niet zo hoog dat van suikerziekte. In principe zullen de suikerziekte symptomen niet van toepassing zijn op degenen die prediabetes hebben. Vaak is het wel zo dat suikerziekte patiŽnten vaak korte of langere tijd in het stadium van prediabetes verkeerd hebben.

Ondanks dat prediabetes geen suikerziekte is, zijn er wel degelijk gevaren aanwezig bij een verhoogd suikerniveau in het bloed. Het risico op hart- en vaatziekten is bovengemiddeld bij prediabetes. Ook het risico op slechte ogen is hoger.

Meer en meer groeit de overtuiging dat snelle diagnose van prediabetes erg belangrijk is. Door snelle diagnose kan tijdig ingegrepen worden zodat zich geen suikerziekte ontwikkeld. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn bij de preventie van de hierboven genoemde risico's.

Voor mensen die prediabetes hebben of dat vermoeden is het belangrijk om de hieronder genoemde suikerziekte preventie maatregelen goed in acht te nemen.

Suikerziekte voorkomen

Lang niet alles over suikerziekte is bekend. Daarom kan suikerziekte in principe ook niet voorkomen worden. Het risico op suikerziekte kan echter wel verkleind worden. Dat heeft alles te maken met de hierboven genoemde risicofactoren voor suikerziekte. Verander je dieet, zorg dat je voldoende beweegt en voorkom overgewicht. Daarmee verklein je het risico op onder andere hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk.

Degenen die meer willen weten over suikerziekte, kunnen altijd een boek over suikerziekte aanschaffen.