Tekst links

Test-Point diabetes zelftest

Bloedsuiker Meditouch

Adverteren?

Als u wilt adverteren op deze website kunt u contact opnemen via info@suikerziekte.eu

7 uitgangspunten voor suikerziekte patiŽnten volgens NHI

In deze artikelenserie geven we de zeven stappen richting goede behandeling van suikerziekte. Het NHI (National Institutes of Health) heeft deze stappen uitgedacht. Het doel daarvan is dat 'deze stappen je helpen om diabetes onder controle te krijgen en lang en actief te leven met diabetes'. Elke suikerziekte patiŽnt heeft verschillende behoeften. Praat met je dokter welk plan van aanpak het best is. Suikerziekte heeft effect op vrijwel elk gedeelte van het lichaam, en voor goede suikerziekte zorg is een team van verschillende specialisten nodig.

Het onder controle krijgen van suikerziekte is belangrijk. Dit behoeft geen betoog. Het voorkomt en verkleint het risico op diverse ernstige kwalen die suikerziekte kan veroorzaken.

Stap 1: Leer zoveel je kunt over suikerziekte

Hoe meer je te weten komt over suikerziekte, hoe beter je kunt werken aan het reguleren en controleren van suikerziekte. Daarnaast helpt kennis enorm om het risico op problemen te verkleinen. Allereerst moet je weten welk type suikerziekte je hebt. Onderscheid wordt gemaakt tussen suikerziekte type 1 en type 2.

Type 1 suikerziekte: Degenen die suikerziekte type 1 hebben, moeten dagelijks insuline inspuiten. Deze vorm van suikerziekte komt minder vaak voor.
Type 2 suikerziekte: Dieet en dagelijks lichamelijke inspanning helpen om suikerziekte type 2 onder controle te krijgen. De meesten hebben daarnaast ook medicijnen nodig of moeten insuline spuiten. Dit is de meest voorkomende vorm van suikerziekte.

Suikerziekte is een ziekte die altijd serieus moet worden genomen. Artikelen die suggereren dat suikerziekte niet serieus is en ook niet zo behandeld moet worden, zijn niet correct. Helaas komt een dergelijke houding nog wel vaak voor.

Veel mensen hebben suikerziekte of prediabetes zonder het te weten.
Het tijdig ontdekken van suikerziekte kan helpen de gevolgen voor de gezondheid klein te houden. Sommigen met suikerziekte type 2 hebben geen duidelijke symptomen en weten dan ook niet of ze suikerziekte hebben. Het nagaan van de symptomen van suikerziekte of prediabetes is daarbij belangrijk. In geval van twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Stap 2: Zorg dat je de 'reguliere' suikerziektezorg krijgt

Wanneer je suikerziekte hebt is het belangrijk dat je:

- je medische contactpersonen regelmatig ziet;
- je behandelplan werkt. Als dat niet het geval is, is het belangrijk om dat te regelen met je huisarts;
- je familie en vrienden op de hoogte brengt van je suikerziekte en hoe zij je kunnen helpen in het geval dat nodig is.

Werk samen met je huisarts om de optimale controle over suikerziekte te krijgen!

Praktische tips:
- Vraag je huisarts hoe vaak het nodig is om hem te zien voor een controle
- Schrijf de datum en tijd op wanneer je je volgende controle zou moeten hebben
- Maak een lijstje van vragen en onderwerpen waarover je bij je volgende controle wilt praten.

 

Verder naar stap 3 >