Tekst links

Test-Point diabetes zelftest

Bloedsuiker Meditouch

Adverteren?

Als u wilt adverteren op deze website kunt u contact opnemen via info@suikerziekte.eu

Suikerziekte behandelen

Er zijn diverse manieren om suikerziekte te behandelen. Hieronder geven we per categorie een uitleg. Het spreekt voorzich dat de inzet van een combinatie van onderstaande punten het beste resultaat geven.

Suikerziekte medicijnen

Er zijn veel medicijnen voor het behandelen van suikerziekte. Deze zijn in een aantal categorieŽn in te delen. Voor mensen die suikerziekte type 1 hebben wordt de insulinespuit gebruikt. Momenteel is er nog geen andere medicatie mogelijk voor type 1. De insulinespuit is er ook weer in allerlei soorten. Zo zijn er kortwerkende en langwerkende vormen. De insuline wordt ingespoten met een insulinepomp onder de huid.

Het rechtstreeks inspuiten van insuline wordt ook wel gebruikt bij suikerziekte type 2. Dat kan ook in combinatie met medicijnen.

Medicijnen tegen suikerziekte kunnen in vijf categorieŽn worden ingedeeld. Het gaat om de volgende:

Medicijn klasse Medicijn naam Fabrikant Opmerkingen
Sulfonylureumderivaten Chloorpropamide Diabinese Inname tijdens maaltijd
Sulfonylureumderivaten Tolazamide Tolinase Inname tijdens maaltijd
Sulfonylureumderivaten Glibenclamide Micronase Inname tijdens maaltijd
Sulfonylureumderivaten Glipizide Glucotrol Inname 30 min voor maaltijd
Sulfonylureumderivaten Glimepiride Amaryl Inname tijdens maaltijd
Biguaniden Metformine Glucophage Inname tijdens maaltijd
Alfa-glucosidase remmers Acarbose Precose
Glyset
's ochtends bij eerste maaltijd
Thiazolidinedionen Rosiglitazone Avandia Is verboden in Nederland
Thiazolidinedionen Pioglitazone Actos Elke dag dezelfde tijd innemen
Meglitiniden Repaglinide Prandin Voor maaltijd innemen

 

Al deze medicijnen kunnen effectief het bloedsuikerniveau omlaag brengen. Meestal worden deze pas ingezet als dieet maatregelen (in combinatie met lichamelijke beweging) niet effectief blijkt te zijn.  

Suikerziekte dieet

Voedsel speelt een cruciale rol bij het bestrijden van suikerziekte. Probeer junk voedsel te vermijden. Dat voedsel bevat, naast vet, vaak ook grote hoeveelheden suikers. Probeer daarentegen vooral zogenaamde laag glycemisch voedsel te nuttigen. Dit is voedsel wat weinig suikers bevat, of veel suikers in combinatie met vezels. Vezels zorgen ervoor dat de suikers uit voedsel langzamer worden opgenomen door het bloed. Laag glycemische voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld appels, sinaasappels en peren, granen en noten. Vrijwel alle groentesoorten zijn ook laag glycemisch. Heel geschikt dus als je suikerziekte hebt.

Probeer daarnaast dus voedingsmiddelen die veel vet en hoog glycemisch zijn te vermijden. Hoog glycemisch zijn bijvoorbeeld aardappelen, witbrood en witte pasta. Dergelijke voedingsmiddelen zorgen voor een snelle stijging van het bloedsuikerniveau. Voor suikerziekte patiŽnten is dat niet gewenst. Probeer deze voedingsmiddelen te vervangen door bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Die voeding is beter voor de gezondheid in het algemeen maar zeker bij suikerziekte.

Het is ook beter om de frequentie van de maaltijden hoog te houden. Bijvoorbeeld 4-5 kleine maaltijden is beter dan 2-3 grote maaltijden. Het glucosegehalte in het bloed zal dan minder schommelingen vertonen. Drink daarnaast ook ruim water om afvalstoffen af te voeren en voor de nieren. 

Suikerziekte en bewegen

Beweging kan helpen bij het reguleren van het bloedsuiker niveau. In die zin is bewegen dus aan te raden bij suikerziekte. Dit moet echter niet overdreven worden. Zeer intensief bewegen (bijvoobeeld een zware fitness workout) heeft eerder negatieve invloed dan positief. Lichte beweging zoals wandelen of fietsen is voldoende. Suikerziekte patiŽnten die medicijnen slikken of insuline gebruiken moeten hun bloedsuiker niveau altijd testen voor ťn na het sporten / bewegen. Bij het uitvoeren van zware lichamelijke inspanning is het raadzaam dit iedere 15 minuten te doen. Wanneer het bloedsuiker niveau laag wordt, kan dit verhoogd worden met bijvoorbeeld een banaan of een muesli bar.